Mensen blijven onmisbaar in hightech

Automatisering en robotisering zorgen voor een sneller en efficiënter productieproces in fabrieken. Mensen lijken overbodig, maar schijn bedriegt.

 

Wie op BIC (Brainport Industries Campus) door de fabriek van hightech maakbedrijf KMWE loopt, ziet de meest geavanceerde machines en de slimste robots dag en nacht werken om hoogwaardige producten te maken. Wat opvalt: de professionele, menselijke lassers die complexe onderdelen in elkaar zetten. Dat werk kan een robot nog niet uitvoeren. Ook bij de eindcontrole – voordat een product de fabriek verlaat – zijn naast de nieuwste visiontechnologieën ook altijd menselijke ogen betrokken. Een interessant samenspel van mens en machine.

De Aerospace afdeling van KMWE verhuist naar Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven. Voor het einde van dit jaar moeten alle activiteiten en bijbehorende machines zijn overgeplaatst naar de nieuwe locatie. De enorme fabriekshallen worden voorzien van de meest slimme en precieze robots ter wereld. Dat moet ook wel, KMWE Aerospace maakt onderdelen voor vliegtuigen en motoren, onder andere voor F-35’s. Het zijn taken die met uiterste zorgvuldigheid en precisie moeten worden uitgevoerd. Vandaar ook de vele, glimmende hightech machines en slimme robots. Maar het allerbelangrijkste? Mensen. “Zonder goede mensen komen we er niet”, zegt Stijn Daemen, directeur Aerospace bij KMWE.

KMWE maakt onderdelen voor verschillende sectoren, zoals Semicon, Healthtech en Aerospace. De activiteiten op het gebied van luchtvaart zijn onder te verdelen in twee categorieën: aerostructures en aero engine. “Bij aerostructures maken we vooral onderdelen voor de romp en de vleugels van vliegtuigen. Bij aero engine produceren we componenten voor gasturbinemotoren van vliegtuigen. Onze expertise is vooral het vervormen van plaatwerk, verspanen van verschillende materialen, lassen en warmtebehandellingen. Met deze technieken maken wij onderdelen die bij onze klanten rechtstreeks in de assemblagelijn terechtkomen. Daar worden de onderdelen samengevoegd tot een compleet eindproduct”, vertelt Daemen. Het bedrijf werkt veel voor Defensie, bijvoorbeeld als het gaat om onderdelen voor jachtvliegtuigen, maar ook voor de commerciële luchtvaart.

 

Kwaliteit voorop

“De luchtvaart is een super interessante, maar ook lastige sector om in te werken. Alle onderdelen moeten aan hoge kwaliteitseisen voldoen en mogen niet zomaar in elke fabriek gemaakt worden. Bij KMWE hebben we verschillende certificeringen voor het uitvoeren van processen en het inspecteren van onderdelen”, licht hij toe. Daarom zijn er verschillende geavanceerde robots te vinden, maar is de mens nog onmisbaar.

 

Mensen onmisbaar

Digitalisering en automatisering vormen een belangrijke ontwikkeling bij maakbedrijven. Ondanks de nieuwste technieken, bijvoorbeeld op het gebied van 3D-printen, zijn mensen nog steeds van cruciaal belang. “Maar het is lastig om aan mensen te komen, dat zullen veel maakbedrijven herkennen”, zegt Lotte Withag, HR business partner. “KWME is een dynamisch bedrijf waarin steeds nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden. We veranderen natuurlijk mee met de markt en onze klanten, bijvoorbeeld ook op het gebied van duurzaamheid.”

Omdat het vinden van goede medewerkers lastig is, zet KMWE in op het opleiden van jonge talenten. Er is een sterke connectie met het Summa Collega, dat met een deel van de opleidingen op BIC gevestigd is. “We leiden al jaren BBL-studenten (Beroeps Begeleidende Leerweg) op. Zij gaan deels naar school en deels werken ze bij ons. We zien hen helemaal groeien in de sector en in hun functie. Het zijn jonge mensen die gedreven zijn, zij gaan voor het vakmanschap. Dat is mooi om te zien. We hopen de samenwerkingen met het onderwijs op BIC in de toekomst verder uit te bereiden, zowel met Summa als de op de campus gelegen hogescholen zoals Fontys en Avans.”

Een deel van de fabriekshal van KMWE is speciaal ingericht voor de studenten. Hier kunnen zij experimenteren met de machines om uiteindelijk in de praktijk aan de slag te gaan. “De school midden in de dagelijkse praktijk van de fabriekshal geeft de studenten al meteen de goede omgeving. De studenten krijgen hier intensieve begeleiding vanuit KMWE en alle ruimte om te leren”, vertelt Daemen.

 

Community gevoel

Naast de connectie met het onderwijs, is er ook een sterke band met andere bedrijven op BIC. “Wij werken intensief samen met verschillende bedrijven die ook op de campus gevestigd zijn. Zo levert Yaskawa een aantal robots, levert Rubix de bedrijfskleding en levert Faes Packaging het verpakkingsmateriaal voor onze producten en logistieke diensten”, zegt Withag. Omdat alle bedrijven op dezelfde plek gevestigd zijn, ontstaat er een community. Daemen: “De lijntjes zijn kort en we kunnen makkelijk zaken met elkaar afstemmen. Dat is zakelijk gezien natuurlijk interessant, maar het is ook leuk voor de mensen die hier rondlopen. Samen lunchen of een rondje wandelen in de groene omgeving is aan de orde van de dag.”

KMWE is een mooi voorbeeld om te laten zien hoe het ecosysteem van BIC werkt. Zij hebben een actieve rol in innovatieprogramma’s en geven zo invulling aan het binden, boeien en behouden van talent. “We zijn erg verheugd om KMWE Aerospace te verwelkomen op BIC. We zien dit als een mooie toevoeging aan het groeiende ecosysteem”, zegt Erik Veurink, campusdirecteur van BIC.

 

Auteur: Linda Bak

Meer informatie over Innovation Origins: https://innovationorigins.com/nl/mensen-blijven-onmisbaar-in-hightech/
of lees dit artikel in het Engels: People remain indispensable in high tech

 

<< Terug naar nieuws