Voorliefde voor mechanische nauwkeurigheid

Stan van den Hurk, Teamleader Assembly Cleanroom

Wat doe je als je monteur bent, houdt van technische modelbouw en geboeid bent door een video over de KMWE cleanroom op Omroep Brabant? Dan stuur je een open sollicitatie natuurlijk! Tenminste, zo dacht Stan van den Hurk zo’n twintig jaar geleden. En het heeft goed uitgepakt allemaal: inmiddels geeft hij leiding aan een groepje monteurs in een van de cleanrooms en begeleidt hij leerlingen. “Ik heb ze laten zien wat ik kan en kreeg de kans door te groeien.”

 

De tanden erin

“In het sollicitatiegesprek gaf ik meteen aan dat ik in de cleanroom wilde werken. Dat gebeurde ook, en uiteindelijk ben ik steeds een stapje omhoog gegaan. Als montagemedewerker zet je fijnmechanische dingen in elkaar, ben je continu bezig met uitlijnen, afstellen en testen. Aangezien afkeur geld kost, werken we op de honderdste millimeter nauwkeurig. Na al die jaren denk ik inmiddels ook volop mee over optimalisatie van producten. Hoe werkt een machineonderdeel optimaal? Hoe kan een product of module nóg beter in elkaar gezet worden? Dát zijn voor mij de leukste uitdagingen.”

 

″Ik heb ze laten zien wat ik kan en kreeg de kans door te groeien.” 

 

Geen nummer, wel inspraak en aandacht

“Gemiddeld eens per jaar of anderhalf jaar volg ik wel een cursus om bij te blijven. Soms op eigen initiatief, soms als antwoord op een klantvraag. Steeds vaker wordt om een bewijs van bepaalde kennis gevraagd, zo volgde ik laatst een Orange Belt training en heb ik een Europees erkend diploma gehaald op het gebied van lijmtechnologie. Wat ik ook fijn vind bij KMWE, is dat het niet extreem groot is hier. We zijn geen nummer en ook de directeur vraagt: ‘Hé Stan, hoe is het?’ Vernieuwende ideeën en verbetervoorstellen worden altijd serieus genomen. En laat je inderdaad zien dat iets efficiënter of nauwkeuriger kan, dan krijg je daar waardering voor. Ook fijn is de aandacht buiten het werk om. Gaan we naar de Beekse Bergen als personeelsuitje, dan mag het hele gezin mee en krijgen de kinderen een cadeautje. Gaat de barbecue niet door dankzij corona? Dan krijgen we tegoedbonnen. Er is oog en oor voor iedereen.”

 

″We zijn geen nummer en ook de directeur vraagt: ‘Hé Stan, hoe is het?″

 

Geduldige leider

“Binnen onze cleanroom, waar we alles voor vacuümmachines maken, ben ik het aanspreekpunt en zorg ik ervoor dat alles geleverd wordt volgens planning en dat controles worden uitgevoerd. Ik coördineer het werk van de monteurs en ondersteun daarmee de teamleider, die formeel alle cleanrooms aanstuurt. Ik ben echt in mijn rol gegroeid en hoor wel eens terug dat ik goed kan uitleggen en altijd de moeite neem anderen erbij te betrekken. En nee, ik vind het inderdaad niet erg om mensen te begeleiden, of het nu een leerling is of iemand met twintig jaar ervaring. Samen beter worden, daar geniet ik van!”

 

Stan van den Hurk, Teamleader Assembly Cleanroom