Verandering als constante

Rob van Loon, Additive Manufacturing Engineer

In de vijf jaar dat Rob bij KMWE werkt, is hij opgeklommen van stagiair via 3D tekenaar naar technisch specialist. “Mijn taken en bevoegdheden zijn alsmaar gegroeid en inmiddels ben ik verantwoordelijk voor het 3D metaalprinten, een veelbelovende productietechniek waar ik al sinds mijn opleiding in geïnteresseerd ben. Het is een vakgebied waarin de ontwikkelingen elkaar in sneltreinvaart opvolgen. Het is aan mij om mijn functie steeds opnieuw vorm te geven en ervoor te zorgen dat mijn rol blijft passen.” 

 

Ongekende mogelijkheden

Additive Manufacturing specialist. Zo noemt Rob zijn functie zelf. “Het komt erop neer dat ik thuis ben in de metaalprinttechniek en vragen vanuit de vloer, klanten en andere externen beantwoord. Sinds een jaar of zes is KMWE bezig met onderzoek op dit gebied, momenteel zitten we in een volgend stadium. Ik ben druk met aannames omver halen en klanten laten zien dat ze dankzij deze specifieke productietechniek meer vrijheid krijgen in hun ontwerp. Dat vraagt soms best wat overtuigingskracht! Niet iedereen wil meteen geloven wat er allemaal kan”, lacht hij.

 

″Het is aan mij om mijn functie steeds opnieuw vorm te geven en ervoor te zorgen dat mijn rol blijft passen.” 

 

Toekomstperspectief

“Voor mijn afstudeerstage Luchtvaarttechniek was ik 5,5 jaar geleden op zoek naar een bedrijf dat een relatie heeft met luchtvaart. Ook wilde ik me graag verdiepen in de mogelijkheden die 3D printen ons zou gaan bieden in de toekomst. Een bedrijf dat hier al aardig ver in ontwikkeld was, zag ik dus wel zitten. Na mijn stage ben ik bij KMWE gestart in een combifunctie: 50% 3D tekenen/engineering en 50% metaalprinten. In de loop der jaren is dit laatste uitgegroeid tot meer dan 100%. Het is fijn dat ik steeds meer kan uitbesteden aan stagiairs en afstudeerders.”

 

Vrijheid, verantwoordelijkheid en gezelligheid

“Naast het feit dat KMWE voorop loopt in de ontwikkelingen en interessante samenwerkingspartijen om zich heen heeft, is het fijn dat ik veel vrijheid in mijn werk heb. Mijn mening telt, ik heb inspraak en ik bepaal grotendeels zelf hoe ik me ontwikkel. Wil ik bijvoorbeeld een beurs bezoeken, dan hoef ik geen toestemming te vragen. Verder kan ik mijn expertise goed kwijt; ik deel mijn kennis door intern presentaties te geven en komt er een vraag binnen over een technisch issue met printen, dan bedenk ik zelf het antwoord. Adviseer ik een bepaalde methode, of moet er misschien eerst nog getest worden? Ik leer elke week dingen bij. In een gezellige omgeving met kartuitjes en vrijmibo’s trouwens, in een 9 tot 5 inklok-en-uitklokcultuur zou ik me niet fijn voelen!”

 

″Ik ben continu op zoek naar de juiste antwoorden op vragen die nog nooit gesteld zijn.″

 

Branche in beweging

“Er zijn nog veel dingen die ik niet weet, dat maakt mijn baan zo leuk. Ik ben continu op zoek naar de juiste antwoorden op vragen die nog nooit gesteld zijn. En ja, daar moet je flexibel en creatief voor zijn. Wat de toekomst brengt en in welk tempo weet niemand, maar ik zie wel dat de markt steeds meer meegaat met de mogelijkheden die deze mooie techniek biedt. Ik hoop dat we over een paar jaar zoveel printopdrachten krijgen dat het loont om een eigen metaalprintmachine aan te schaffen.”

Bij sommige opdrachtgevers gaat het proces trager dan Rob zou willen, vaak door angst voor verandering. “Gelukkig werken er steeds meer jongeren in de branche, die niet gehinderd worden door oude gewoontes en juist dankzij hun ‘nog niet weten’ taboes doorbreken”, vertelt hij. “Kennis is snel verouderd tegenwoordig, wie weet word ook ik over vijf jaar wel vervangen door een jongere, frisse geest. Het is maar goed dat ik stagiairs begeleid, zo blijf ik lekker bij de tijd”, besluit hij knipogend.

 

Rob van Loon, Additive Manufacturing Engineer

Wil je meer weten over de mogelijkheden van additive manufacturing?

Additive Manufacturing is een vakgebied waarin de ontwikkelingen elkaar in sneltreinvaart opvolgen. Dit heeft ook effect op het design van onderdelen. Deze worden functie gedreven.

Daar waar KMWE haar roots heeft als conventioneel verspaningsbedrijf, zet zij nu ook AM als techniek in voor serieproductie. Specifiek voor onderdelen die lichtgewicht moeten zijn, waarbij veel functies geïntegreerd worden of interne kanalen benodigd zijn. Dit zorgt ervoor dat de functie altijd bovenaan staat.

Rob van Loon (additive manufacturing engineer) is binnen KMWE verantwoordelijk voor 3D metaalprinten. Hierbij wordt samengewerkt met K3D om kwalitatief hoogstaande producten te leveren.

In de onderstaande video neemt Rob je mee met de ontwikkeling van een functiegedreven product, dat zo lichtgewicht mogelijk is geconstrueerd door middel van topologisch optimalisatie.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van additive manufacturing?
Maak een afspraak met Rob: [email protected] of +31 (0)6 46 86 25 23.

 

<< Terug naar nieuws