Van automonteur naar freesprogrammeur

Erwin Verhulst, Programmer Milling

Erwin deed vmbo-T, rolde via via de techniek in en kwam KMWE binnen als twintigjarige automonteur zonder werk. “Ik wilde een nieuw vak leren in een leerwerktraject en KMWE was de eerste die reageerde op mijn sollicitatie. Ze faciliteerden en financierden mijn hele opleiding en nog voordat ik mijn niveau 4 diploma had, mocht ik al doorstromen naar de functie van insteller/programmeur!”

 

Terug naar school

“Via een stage bij mijn oom die automonteur is, ontdekte ik dat techniek bij me past. Ik vond een baan als automonteur, maar kwam helaas in 2014 zonder werk te zitten. De hele autobranche lag op z’n gat. Mijn vader, programmeur van beroep, bracht me op het idee verder te gaan kijken en een nieuwe opleiding te gaan volgen. Bij KMWE kon dit! Nog in datzelfde jaar begon ik als leerling verspaner en volgde tegelijkertijd een niveau 2 opleiding tot verspaning. Via niveau 3 ben ik opgeklommen tot MBO niveau 4 en na drie jaar mocht ik mezelf officieel verspaningstechnoloog noemen.”

 

″Nog voordat ik mijn niveau 4 diploma had, mocht ik al doorstromen naar de functie van insteller/programmeur!” 

 

Groot compliment

“Al voordat ik mijn papiertje in handen had, plaatste de praktijkopleider van KMWE me over naar de productie. Ook al was ik in de praktijk al vaak aan het instellen en programmeren en ondersteunde ik regelmatig anderen, ik was toch verrast dat ik niet één functieniveau omhoog ging, maar meteen twee! Ik werd insteller/programmeur CNC-frezen, precies wat ik wilde. Dat voelde wel even goed ja, dat ik zo snel zo veel vertrouwen kreeg. En ik vind mijn baan nog elke dag leuk!”

 

Leren door fouten te maken

“Het kan bij ons altijd anders lopen dan verwacht. Op de computer programmeren gaat misschien perfect, de praktijk is toch een ander verhaal. Problemen oplossen hoort dus bij mijn standaard taken, en dat leer je niet op school maar door ervaring. Ik heb met bijna alle machines op de afdeling te maken, dus ieder probleem is weer anders. Ik leer ook veel door naar anderen te kijken, anderen te helpen en me te laten helpen. Of ze nu beneden of boven me staan, iedereen helpt elkaar. Mijn plan is uiteindelijk verder op te klimmen naar de functie van expert. Dan krijg je de moeilijkste producten van de afdeling toegewezen en ben je nog meer bezig met strategieën bedenken en maatwerkprogramma’s maken.”

 

″Problemen oplossen hoort dus bij mijn standaard taken, en dat leer je niet op school maar door ervaring″

 

Gewoon goed geregeld

Het feit dat KMWE een eigen praktijkopleider in dienst heeft – dus iemand die het opleiden van leerlingen als hoofdtaak heeft – vindt Erwin vrij uniek. “Veel bedrijven zetten leerlingen gewoon tussen de medewerkers neer en dan ligt het aan die medewerkers of je ook echt iets leert of niet. Hier hebben we speciale machines om mensen mee te trainen en word je opgeleid door iemand die én goed is in het vak én in opleiden. Dat werkt veel beter.” Naast de sociale sfeer en uitgebreide opleidingsmogelijkheden is Erwin blij dat alles op het gebied van arbeidsvoorwaarden goed geregeld is. “Het ploegensysteem trok me meteen aan”, vertelt hij. “Ik werk drie dagen per week van 7:00 tot 18.00 uur. Dat zijn vrij lange dagen, maar zo heb ik lekker veel tijd om te klussen!”

 

Erwin Verhulst, Programmer Milling