Goud met twee rechterhanden

Peter van den Molengraaf, Puntlasser

Ooit beoefende hij zijn ambacht nog volledig met de hand, daarna kreeg hij hulp van robots. Waar hij zelf 30 jaar lang heeft gelast zonder ook maar één lasdiploma in bezit te hebben, begeleidde hij ook startende lassers die een aardige opleiding hebben genoten. Als er iemand is die kan zeggen dat hij met z’n tijd meeging, is het Peter wel. In 2021 ging Peter met pensioen na een dienstverband van 50 jaar. Maar stil zitten kan Peter niet en zijn enthousiasme voor het lassen is groot, waardoor hij nog steeds beschikbaar is voor KMWE. Wat een passie voor zijn vak! 

 

Spelenderwijs leren

“Ik had nog nooit gelast. Door naar ervaren collega’s te kijken en het gewoon te gaan doen, ben ik erin gerold. Om een papiertje heeft nooit iemand gevraagd”, begint hij. Peter startte na de LTS op 16-jarige leeftijd met de Philips bedrijfsschool. Het onderdeel van Philips waar Peter werkte, werd later overgenomen door KMWE en anno 2021 was Peter de langstzittende van zijn afdeling. “Ik heb van alles gedaan. Ben begonnen aan de stansmachine. Later stond ik aan de buig- en kantbank, om vervolgens zo’n dertig jaar te handlassen. Een jaar of zeven geleden liep het handlassen terug en deed het puntlassen zijn intrede. Van die afdeling werd ik voorman, en hield ik tien jongens aan de gang. En was het ergens druk? Ik kon eigenlijk overal wel invallen.”

 

 

″Alles is simpelweg goed geregeld. Sta je open voor veel afwisseling, dan zit je hier goed.” 

 

 

Toen en nu

“Leidinggeven ben ik ook gewoon uit mezelf gaan doen”, gaat hij verder. “Ook al moest ik 25 keer hetzelfde uitleggen, ik bleef de rust zelve. Misschien dat ze me daarom wel de leerlingen lieten begeleiden”, lacht hij. “Ik zie best wat verschil met vroeger. De starters van nu doen vanaf het begin af aan meer verschillende dingen en moeten meteen flexibel zijn. Daar vragen alle ontwikkelingen ook om. Neem nou de robots voor het puntlaswerk; het kostte mij aardig wat aandacht en training om het programmeren en instellen onder de knie te krijgen. Het meisje van 19 dat ik vorig jaar inwerkte, had het zo onder de knie.”

 

Vakman van het jaar

“Terugkijkend op mijn carrière (red. Peter is medio 2021 met pensioen gegaan na 50 jaar werkzaam te zijn geweest bij KMWE (voorheen DutchAero.)), kan ik zeggen dat ik geen dag met tegenzin heb gewerkt. Daarom heb ik ook ja gezegd toen ze me vroegen één of twee dagen per week te blijven hobbyen hier!” Qua hoogtepunten in al die jaren denkt Peter aan zijn 25-, 40-jarig en 50-jarig jubileum en zijn nominatie voor de Noordhofprijs voor beste vakman van het jaar, in 2018. “Eigenlijk ben ik niet zo van al die poespas, maar dat was toch wel echt een eer”, glimlacht hij.

 

 

Ik heb hier nu 50 jaar gewerkt en ik kan wel zeggen dat ik geen dag met tegenzin gewerkt heb.

 

 

Best of both worlds

“Doordat KMWE Aerospace een apart onderdeel binnen KMWE is, voelt ons team als een kleine organisatie an sich”, gaat Peter verder. “We zijn een fijn clubje van 25 tot 30 man en hebben het onderling leuk en gezellig in onze werkplaats. Toch profiteren we ook van het feit dat KMWE als werkgever groter is. Alles is simpelweg goed geregeld. Sta je open voor veel afwisseling, dan zit je hier goed. Maar wil je liever elke dag hetzelfde doen en dezelfde mensen om je heen? Dan kan dat ook. Voor mezelf kan ik in elk geval zeggen dat, wanneer ik dan écht ga stoppen, ik mijn collega’s en de bedrijvigheid enorm zal gaan missen straks.”

 

Peter van den Molengraaf, Lasser